A „Bárdos csillagai” Mesztegnyőn
A Somogy vármegye értékei vetélkedőn indult 4 fős, 5.a osztályos csapatunk a középdöntő előfeladataként előírt beszámolót a Mesztegnyői rétes – Mesztegnyői rétesfesztivál Somogyi Értékről készítették el: személyesen, a helyszínre utazva, felkeresve Kövesdiné Panyi Antóniát, a fesztivál fő szervezőjét.
1999-ben, a Különleges asztali örömök Somogyban elnevezésű rendezvénysorozat kapcsán, a Somogy Megyei Önkormányzat megkereste a települést, hogy mivel szeretne részt venni az eseményen. Mesztegnyő a nyújtott rétessel nevezett, amit az egész falu egy emberként támogatott, hiszen a rétes volt az az ünnepi étek, amelyet keresztelőre, halotti torra, búcsúra sütöttek, de nem hiányozhatott a lakodalmas asztalról sem, főételként, a sültek előtt tálalták fel. A legkedveltebb és legismertebb ízek a túrós, a mákos, a tökös-mákos diós, a darás-meggyes, a káposztás, sósan. Aztán a „kőtt” rétes, amely élesztővel készül. A különleges rétesek zárják a sort: a szalonnás-medvehagymás, chilis-babos, babapiskótás-málnás, halikrás, gyrosos, krumplis (édesen és sósan is) változat is. A szegény ember rétese töltelék nélküli, a rétestortát pedig úgy kell elképzelni, hogy a különböző töltelékekkel felcsavart réteseket egymásra helyezték csigaalakban, és úgy sütötték. | ![]() |
A rétesfesztivál Somogyi Érték díjai (Fotó: Kis G. A. és Muschál Cs.) |
A verseny legidősebb versenyzője 90 éven felüli volt, a legfiatalabb pedig 10-12 év körüli, a Réteskirály pedig az a versenyző, aki az adott évben több kategóriában is helyezést ért el.
2016-ban Guiness rekordot állítottak fel a mesztegnyőiek, és 104 m hosszú rétest nyújtottak.
A rétes hozzávalói: 1 kg liszt, 1 tojás, 1 kanálka zsír, só és langyos víz. A titok a jó minőségű, magas sikértartalmú lisztben és a jó kidolgozásban van. A rétest Somogyban nyújtják, Zalában húzzák.
![]() |
![]() |
A rétes nyújtása, húzása - Mesztegnyő (2018) | A rétes felgörgetése - Mesztegnyő (2019) |
Meg kell jegyezni, hogy a fesztivál előtt azért egy héttel már készül a rétes, hiszen akkor mennyiséget nem lehetne ott és akkor prezentálni. Tehát előre elkészítik a rétest töltelékestül, és vagy nyersen vagy megsütve elteszik a fagyasztóba.
![]() |
![]() |
Kemencék, a fesztivál egyik helyszíne (Fotó: Kis G. A.) |