previous arrow
next arrow
Slider

„Határtalanul” - Délvidéki végvártúra

A „Határtalanul” program keretében 44 diákunk és 4 kísérő pedagógus 4 napos, programokban gazdag kiránduláson vehetett részt Szerbiában. Utazásunkat a Talabor Utazási Iroda szervezte. A Délvidék műemlékekben és várakban gazdag településein kirándultunk és megismerkedtünk a szórványlétbe szorult magyarság hagyományainak, kultúrájának őrzőivel. Meglátogattuk a legjelentősebb délvidéki végvárakat, melyeknek komoly szerepük volt Magyarország határainak védelmében. Első napon az utunk Szlavónián - Csaták és hősök földjén vezetett. Baranya déli részén haladva Árpád-kori magyar falvak között buszoztunk el, míg át nem keltünk a Dráván, ott ahol valamikor a Zrínyi által felégetett 8 kilométeres török híd is állt. Felkerestük a várban Eszék óvárosát és annak főterét.

Ezután a délszláv háborúk egyik ikonikus városába Valkóvárra, vagyis Vukovárra érkeztünk, melynek ostroma az európai modern történelemben Sztálingrád után a legborzasztóbb volt. A településen, ahol máig sok házon látni golyó és repesznyomokat, busszal tettünk városnéző túrát. Itt az idegenvezető mesélt a háború eseményeiről. Tovább utaztunk Újlakra, ahol a várfal mellett elsétálva a templomban Kapisztrán János nyughelyét tekintettük meg.

Átléptünk a horvát-szerb határon, majd haladtunk tovább a szállásunk felé Deliblátra. Végre megvacsoráztunk, majd mindenki elfoglalta a saját szálláshelyét.

Második napon a delibláti homokpusztán sétáltunk, itt helyi idegenvezető mesélt a terület történetéről.

Utaztunk tovább a kostolaci római településre és archeológiai parkba (Viminacium), amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Itt egy császári sírhely mellett megtekintettük a földalatti római kriptákat, a korabeli fürdőt és az arénát.

Továbbhaladva elértük a Duna legszélesebb pontját, ahol mielőtt a Vaskapu szorosba beszorulna a Duna még egy hat kilométer széles folyammá alakul át. Galambócon látogatást tettünk a Zsigmond királyunk által is ostromolt várban, amelyet nemrégiben újítottak fel és tettek teljes egészében látogathatóvá. Megismertük a Babakáj szikla legendáját, és mélyítettük történelmi ismereteinket. Ezután visszamentünk a szállásunkra, ahol már jól esett a vacsora és a pihenés.

3. napon Szendrő várát látogattuk meg. Azt a várat, amely Konstantinápoly mintájára épült, ahol Hunyadit fogva tartották és ahol Kinizsi Pál hősi halált halt.

A zimonyi vár történetével ismerkedtünk délután, majd Hunyadi János újonnan felállított szobrának megtekintése után három várkapun átkelve megérkezünk Nándorfehérvár várába, ahol Hunyadi és Kapisztrán lába által is koptatott köveken járva elénk tárul a Száva és a Duna összefolyása és azok a helyszínek, amelyek a történelmünk egyik leghíresebb csatájának helyszínéül szolgáltak. Felkerestük a csata emlékére állított emlékkövet, majd a várfal mellett harcászati eszközök kiállítását nézhettük meg. A belgrádi sétálóutcán kaptunk egy kis szabadidőt, itt mindenki saját maga döntött, hogy mivel tölti az idejét. Este fáradtan érkeztünk a szállásra.

Negyedik napon délelőtt meglátogattunk egy iskolát, majd Péterváradra utaztunk. A Bánk Bánból ismert Petur bánról elnevezett város erődje egykoron a történelmi Magyarország második legnagyobb erődítménye volt. A föld alá is leereszkedtünk, ahol megismerkedtünk a vár igazi védelmi vonalaival, felfedeztük a földalatti katonai kazamatákat. A részeges vagy fordított óra tövéből gyönyörű kilátást nyertünk Újvidékre, Szerbia második legnagyobb városára.

A hídon átkelve már meg is érkeztünk Újvidékre. A belváros megtekintése után indultunk a tompai határátkelő irányába hazafelé.

Nagyon tartalmas kirándulás volt. A diákok többször rácsodálkoztak, hogy azokon a helyszíneken járnak, azokat az épületeket, várakat látják, amelyekről történelemből már tanultak. Élménydús programot sikerült lebonyolítani.